Jak skuteczny jest błonnik w walce z nadwagą?

 

 

błonnik w walce z nadwagą

dbreen / Pixabay

 

Portale internetowe, magazyny o tematyce zdrowotnej czy choćby informacje od znajomych – w wielu miejscach znajdziemy całkiem dużą porcję informacji o tym, jak ważną rolę w organizmie pełni błonnik. Które z nich są prawdziwe? Czy faktycznie jest on sojusznikiem w walce z nadprogramowymi kilogramami? Aby to oszacować, konieczna jest choćby podstawowa wiedza o rodzajach błonnika oraz o tym, jakie pełnia one funkcje w organizmie. Możesz ją zdobyć właśnie tu. Jakie produkty dostarczają największą ilość błonnika? Kiedy należy ograniczyć jego spożycie i jak to zrobić? Wszystkiego dowiesz się właśnie tutaj!

Błonnik pokarmowy: garść informacji

Zaczynając od początku, czym tak dokładnie jest błonnik pokarmowy? Jest on występującą w różnych rodzajach pokarmu (takich jak owoce, warzywa, produkty zbożowe) grupą składników zawierających np. celulozę, pektyny, skrobie itd. Ogólnie dzieli się on na błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny.

Błonnik rozpuszczalny odgrywa znaczącą rolę w odchudzaniu. W jego skład wchodzą składniki takie jak śluzy, gumy, pektyny czy też skrobia oporna. Błonnik po rozpuszczeniu się tworzy żel, który spowalnia wchłanianie substancji odżywczych przez organizm, a także wydłuża czas, w którym pokarm znajduje się w żołądku, przez co dłużej towarzyszy nam uczucie sytości. Zatem tak, obejdziesz się bez podjadania przez kolejnych kilka godzin. Poza tym obniża poziom cholesterolu.

Błonnik nierozpuszczalny jest równie istotny, jak błonnik rozpuszczalny, przy czym odgrywa on w organizmie nieco inną rolę. Działa on jak miotła, wymiatając z organizmu wszystkie toksyny, metale ciężkie i zmusza mięśnie jelit do intensywniejszej pracy. Idealny dla osób na detoksie.

Błonnik witalny – co o nim wiemy?

Składowe błonnika witalnego to nasiona babki jajowatej oraz babki płesznik. Jest on suplementem diety stosowanym, by uzupełnić niedobór błonnika w diecie. Obniża on poziom zmęczenia, polepsza koncentrację oraz poprawia samopoczucie.

Błonnik witalny wpływa pozytywnie również na obniżenie poziomu ciśnienia krwi, obniża cholesterol oraz wspomaga procesy oczyszczania wątroby.

Niezależnie od rodzaju przyjmowanego błonnika, należy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu.

Produkty z wysoką zawartością błonnika pokarmowego

Sądząc z powyższych informacji, błonnik jest nieocenionym sojusznikiem w walce z nadwagą. W jakich produktach go szukać?

Wśród produktów zbożowych dobry wybór to: kasza gryczana (5,9/100g) i jęczmienna (5,4/100g) oraz ryż brązowy (8,7/100g). Inne przykłady to płatki pszenne (10,1/100g) czy też żytnie (11,6/100g).

Jeśli zaś mowa o owocach, dobrze jest sięgnąć po maliny (6,7/100g), jeżyny (5,3/100g) czy też porzeczki (7,7/100 g). Innym dobrym przykładem mogą być gruszki lub jabłka, ważne jednak jest, aby jeść je razem ze skórką, gdyż to ona jest największym źródłem błonnika.

Spośród warzyw godnymi polecenia są seler (4,9/100g), burak (2,2/100g), marchew (3,6/100g) czy też kalafior (2,4/100g).

Kiedy ograniczyć spożycie błonnika i jak to zrobić?

Ile zalet błonnika pokarmowego by nie wymieniać, ma on też swoją ciemną stronę. Dziennie powinniśmy spożywać od 20 do 35 g błonnika. Z pewnością zapotrzebowanie jest mniejsze u dzieci i osób starszych. Ograniczenia odnośnie do spożycia błonnika pokarmowego dotyczą także osób cierpiących na zapalenie żołądka lub stany zapalne wątroby, czy też niedokrwistość. Z uwagi na opóźnianie opróżnienia żołądka błonnik może nasilać objawy refluksowej choroby przełyku. Zawarte w błonniku ligniny zmniejszają wchłanianie żelaza oraz wapnia, zatem osoby cierpiące na niedobór owych składników powinny zachować ostrożność.

Zmniejszyć zawartość błonnika w spożywanych produktach można poprzez wybór owoców i warzyw raczej młodych, świeższych, bardziej soczystych (np. suszona śliwka zawiera 3-krotnie więcej błonnika niż świeża). Zawartość błonnika pokarmowego zmniejsza się w produktach podczas poddawaniu ich obróbce (krojenie, siekanie, przecieranie). Dobrym rozwiązaniem jest unikanie warzyw z dużą ilością włókien roślinnych (seler, szparagi).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.