Olej palmowy – zastosowanie i właściwości

 

olej palmowy

Couleur / Pixabay

 

 

Olej palmowy jest tłuszczem pochodzenia roślinnego, wydobywa się go albo z miąższu owoców palmy oleistej, albo z ziaren. Jego zastosowanie jest bardzo szerokie, od kulinariów po przemysł, co nieodwołalnie musiało wiązać się z tym, że ów produkt zyskał sobie zarówno zwolenników, jak i przeciwników. Uprawy oleju palmowego są bardzo wydajne – w Internecie można znaleźć informacje o tym, że z jednego hektara możemy uzyskać nawet ok. 4 ton, co pozostawia sporo innych rodzajów oleju mocno w tyle. A to tłumaczy szerokie zastosowanie. Ma to jednak również swoją ciemną stronę, do czego przejdziemy za chwilę.

Tłuszcz palmowy – właściwości

Tłuszcz palmowy spala się dopiero w bardzo wysokich temperaturach, przekraczających 200 st. Celsjusza, stąd jego stabilność podczas gotowania w wysokich temperaturach. Ma charakterystyczną, gładką konsystencję, a jego właściwości antyoksydacyjne przyczyniają się do przedłużenia okresu przydatności produktu. Zawiera witaminę E, sterole, koenzym Q oraz karotenoidy, których szczególne bogactwo odnajdziemy w oleju pozyskanym z miąższu owoców palmy olejowej. Miąższ ten przed rafinacją ma pomarańczowo-czerwony kolor. Warto wiedzieć, iż pomaga on w podnoszeniu poziomu witaminy A u dzieci i dorosłych.

Olej palmowy– zastosowanie

Olej palmowy nie utlenia się i nie jełczeje tak łatwo, dlatego jest coraz chętniej używany do smażenia i pieczenia. Dodatkowo się on nie pieni, dzięki czemu nie trzeba go szpikować chemią. Co oznacza, że tak uwielbiane przez nas pączki i frytki nie będą aż tak rujnujące dla naszego zdrowia. Uwaga, nie jest to zachęta do objadania się takimi produktami bez umiaru!

Olej palmowy jest bogactwem witaminy E, a ta ma właściwości odmładzające. Jest ona stosowana w kremach przeciwzmarszczkowych, jako silny przeciwutleniacz. Biorąc pod uwagę najbardziej oczywisty fakt, że mamy do czynienia z olejem, szczególnie nadaje się on do skóry przesuszonej. Masaże z użyciem kosmetyków na bazie oleju palmowego to bardzo dobry pomysł. Z uwagi na swoją konsystencję i właściwości oczyszczające oraz nawilżające, znaleźć go można często w mydłach, szamponach i odżywkach. Zawarty w kosmetykach olej palmowy dociera do głębiej położonych warstw skóry, co czyni proces nawilżania i oczyszczania o wiele skuteczniejszym.

Ciemna strona oleju palmowego

Wokół tak wszechstronnego produktu narosły nieodłączne kontrowersje, nie powinny być one jednak ignorowane. Pierwszą z nich jest wpływ na środowisko. Kolejne połacie lasów deszczowych są karczowane, by stworzyć plantacje oleju palmowego. Wystarczy poszukać infografik porównujących stan zalesienia np. w dżungli na Borneo w latach 50. ubiegłego wieku ze stanem występującym obecnie. Nie wygląda to różowo, czy też raczej w tym przypadku, zielono. Jak też wiadomo, zasadzanie dużych połaci terenu jedną rośliną może przyczynić się do zubożenia gleby oraz pozbawia naturalnych siedlisk niektóre ze zwierząt, np. orangutany. Jest to bardzo szeroka i istotna kwestia do omówienia, zatem warto zgłębić temat. Poruszając inną sprawę, bogate właściwości odżywcze posiada przede wszystkim olej NIERAFINOWANY, a z takim rzadko mamy do czynienia. Naszym podstawowym zadaniem, jako konsumentów, jest nieustanna edukacja w zakresie tego, co tak naprawdę spożywamy i kładziemy na skórę.

Olej palmowy – cena

Według aktualnych notowań giełdowych, cena oleju palmowego wynosi 498,33 zł za tonę. To taka ciekawostka dla zainteresowanych, przy czym naturalnie co jakiś czas cena ta ulega zmianie. Schodząc do trochę bardziej realnych dla przeciętnego konsumenta, codziennych zapotrzebowań, cena oleju w Internecie waha się od 10 do 16 zł za 500 ml. Rzecz jasna oleje z dopiskiem BIO kosztować mogą nawet do 30 zł. Jeszcze jedna uwaga – olej bezzapachowy to z pewnością olej rafinowany, taki wiele nam w utrzymaniu dobrego zdrowia nie pomoże. Olej nierafinowany ma dosyć intensywny zapach, który nie każdy jest w stanie znieść. Warto wziąć to pod uwagę.

Podsumowując, olej palmowy niesie za sobą sporo dobrodziejstw, jak i zagrożeń zarówno dla naszego zdrowia, jak i środowiska. Jego wszechstronne zastosowania przysporzyły mu popularności, lecz nie zapominajmy także o jej negatywach.  Jeśli czynniki te nie są nam obojętne, decyzja o jego stosowaniu lub rezygnacji powinna być dobrze przemyślana i podjęta po zapoznaniu się z informacjami z dobrych źródeł. Poza tym warto pamiętać o tym, że to my, konsumenci mamy ogromny wpływ na jakość i pochodzenie tego, co zastaniemy na sklepowych półkach. Warto więc postawić na jakość idącą w parze z dbaniem o naturę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.