Żywność funkcjonalna i dlaczego warto jeść algi
Żywność funkcjonalną możemy zidentyfikować po wartości jej minerałów, czy bogactwie w witaminy. Jedne z produktów, zawierających powyższe właściwości to algi. Nie tylko wspomagają zdrowie, ale i smakują równie dobrze.
Czym są algi?
Algi morskie zwane też glonami, to naukowo określana „grupa morfologiczno-ekologiczna, składająca się tradycyjnie z kilku niespokrewnionych linii ewolucyjnych organizmów plechowych, tj. beztkankowych.”
Dla człowieka, ze względu na ich niesamowite wartości odżywcze, nazywane są mianem superfood. Nie od dziś jednak wiadomo, że glony od dawna wykorzystywane są jako uzupełnienie codziennej diety. Ponadto swoje zastosowanie mają również w dziedzinach takich jak kosmetologia czy przemysł farmaceutyczny.
Jakie minerały znajdziemy w ich składzie?
Algi gromadzą wszystkie minerały obecne w wodzie, takie jak:
- Cynk – działa korzystnie na kości oraz wspomaga leczenie reumatyzmu, zapobiega żylakom a także pomaga leczyć trądzik i owrzodzenia.
- Fluor – odpowiada za proces mineralizacji w zębach i kościach, wzmacnia szkliwo, a tym samym zwiększa jego odporność na próchnicę.
- Fosfor – dba o układ kostny, a jego niedobór prowadzi do takich schorzeń jak niewydolności nerek czy upośledzenie absorpcji wapnia.
- Magnez – jest to jeden z najważniejszych pierwiastków, odpowiadających za prawidłowe funkcjonowanie i przekazywanie sygnałów w układzie nerwowym.
- Mangan – tu zarówno niebezpieczny jest zarówno niedobór tego pierwiastka, jak i jego nadmiar. Mangan jest odpowiedzialny za syntezę cholesterolu, ale także swoją rolę odgrywa w kwestii sprawności seksualnej, oraz płodności.
- Miedź – zwiększa odporność a wręcz hamuje rozwój bakterii, wspomaga koncentrację a nawet kreatywność.
- Potas – jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania, odpowiada między innymi za regulację ciśnienia krwi, regulację pracy serca oraz innych mięśni.
- Wapń – angażuje się w krzepnięcie krwi, regulacje niektórych hormonów, a także zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu, w tym zwiększając przyswajalność witaminy B12.
- Żelazo – wzmacnia układ odpornościowy jak i wspiera układ nerwowy. Żelazo wchodzi również w skład białek takich jak hemoglobina i mioglobina.
Jak więc widać, glony morskie nie tylko przyczynią się do naszego zdrowia zarówno fizycznego jak i psychicznego, ale także poprawią wygląd i jakość skóry. Dzieje się tak poprzez mikroelementy występujące w glonach w formie łatwo przyswajalnych dla nas bio kompleksów i związków metaloorganicznych z polisacharydami, których skład chemiczny jest podobny do składu plazmy komórkowej człowieka.
Zastosowanie alg również w dziedzinie kosmetologii
Używane są do wyrobu kremów, żelów, czy różnorodnych maseczek do pielęgnacji twarzy, a także ciała i włosów. Glony oczyszczają skórę z toksyn, łagodzą stany zapalne, oraz wygładzają powierzchnię naskórka. Ciekawym pomysłem jest stosowanie okładów z glonów, na młodzieńczą cerę trądzikową.
Algi w żywności, czyli coraz popularniejsza spirulina
Niespodziewanie, algi znajdziemy w wielu składnikach codziennej diety, takich jak sosy sałatkowe, mrożone przetwory rybne, dżemy, czy nawet lody i desery. Wszystko to przez zawartość Alginianu sodu o symbolu E 401 w powyższych produktach, który używany jest jako zagęstnik żywności, stabilizator bądź substancja żelująca.
Ostatnio jednak najpopularniejszą odmianą algi, stała się spirulina. Spirulina jest to sinica, wysoka w zawartość białka, beta–karotenu, magnezu, a także witamin A, B, K, D, C, E. Ponadto jej działanie przyczynia się też do detoksykacji organizmu, polecanej są w szczególności osobom palącym papierosy.
Jak jeść spiruline? Możemy zakupić ją w różnych postaciach, w formie kapsułek, czy drobno zmielonego proszku. Trzeba jednak pamiętać, by wcześniej sprawdzić jej zawartość, bo tylko jej wysoka zawartość pozwoli nam skorzystać z wszystkich właściwości.
Najlepszym sposobem dodania spiruliny do diety będzie wykorzystanie jej w zrobieniu soku, czy smoothie. Wystarczy dodać jedną lub dwie łyżeczki sproszkowanej Spiruliny do ulubionych owoców, by w połączeniu stworzyć niesamowicie zdrowy napój.