Wolimy zdrowe restauracje

Sałatka

Po żmudnych badaniach naukowcy z Tennessee doszli do wniosku, że klienci nie wybierają lokali gastronomicznych ot tak sobie. Preferują oni bowiem te restauracje, w których serwuje się zdrowe jedzenie. Ale to nie wszystko. Aby restauracja mogła być postrzegana jako wiarygodna w serwowaniu zdrowego stylu życia, menu lokalu powinno też dostarczać informacji o zawartości składników odżywczych (kaloryczność jest tu mniej ważna).

Dlaczego to takie istotne? Bo wówczas działalność, jaka jest prowadzona w lokalu zostaje uznana za “społecznie odpowiedzialną” – co jest obecnie bardzo trendy. Respondenci zapytani o to, czy chętniej wybieraliby lokale o takiej właśnie charakterystyce niż restauracje, w których nie znajduje się informacji o jakości zdrowotnej pożywienia i to pomimo tego, że byłyby to lokale ekskluzywne, odpowiadali najczęściej, że tak właśnie by postąpili.

Biorąc zatem pod uwagę wyniki przedstawionego badania, chyba nietrudno zrozumieć dlaczego nadal w wielu kartach menu znajdziemy jedynie nawę potrawy, jej gramaturę i cenę ;-).

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.